Krem z marchewki

z mlekiem kokosowym Mr Ming

Marchewka obrana1.5 kgBulion warzywny2 lCebula1 szt.Masło3 łyżkiMiso1 łyżeczkaCzerwona pasta curry2 łyżeczkiMleko kokosowe Mr Ming500 mlSok pomarańczowyz 1 szt.Sos sojowy Mr Ming3 łyżkiSólszczyptaPieprzszczyptaImbir suszony1 łyżeczkaCzosnek2 ząbki
Marchewkę kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, wkładamy posiekaną cebulę, czosnek, imbir i smażymy. Dodajemy miso, pastę curry oraz wcześniej przygotowane marchewki. Całość dusimy jeszcze przez 3 minuty i zalewamy bulionem. Gotujemy około 20 minut, do miękkości warzyw. Dodajemy mleko kokosowe Mr Ming oraz sok z pomarańczy. Całość zagotowujemy. Zupę blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym Mr Ming. Serwujemy w misce z posiekanym szczypiorkiem.