Zupa Pho

z makaronem ryżowym Mr Ming

Pierś kurczaka (pojedyncza)1 szt.Bulion drobiowy lub warzywny1 lCebula dymka (razem ze szczypiorkiem)2 szt.Korzeń imbiru2 cmNasiona kolendry1 łyżeczkaCzosnek1 ząbekSól1/2 łyżeczkiMakaron ryżowy Mr Ming1/2 opakowaniaPłatki chili1/2 łyżeczkiPapryczka chili świeża1 szt.Limonka1/4Kiełki fasoli munggarśćOlej (np. ryżowy)1 łyżka
Do garnka dodajemy olej ryżowy i wrzucamy nasiona kolendry. Podsmażamy aż zacznie pachnieć. Następnie dodajemy pokrojony drobno czosnek, dymkę (białe części) oraz imbir. Smażymy do zeszklenia się. Wlewamy bulion i dodajemy pierś z kurczaka. Dodajemy sól i gotujemy 15 minut – aż pierś będzie ugotowana. Następnie wyjmujemy kurczaka i kroimy go w plasterki (grubość według uznania). Do bulionu dodajemy makaron ryżowy Mr Ming i gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Na koniec doprawiamy zupę pokrojoną papryczką chili, ewentualnie solą i pieprzem. Wrzucamy pokrojonego kurczaka, aby zrobił się ciepły od gorącego bulionu. Dekorujemy posiekanym szczypiorem i kiełkami fasoli. Podajemy z cząstką limonki.