Gyu tataki

ze słodko kwaśną sałatką z ogórka

Sezam1 łyżeczkaOlej1 łyżkaPolędwica wołowa250 gMakaron wstążka Mr Ming10 gOlej do smażenia700 mlPonzu:Czosnek1 ząbekSos sojowy Mr Ming4 łyżkiOcet winny1 łyżkaSok z cytryny2 łyżeczkiKombu1 kawałekMirin2 łyżeczkiSałatka:Daikon1/2 szt.Ogórek zielony1/2 szt.Płatki chili1 łyżeczka (płaska)Sok z cytryny2 łyżeczkiSezam1 łyżeczkaSos sojowy Mr Ming2 łyżkiSos słodko-pikantny chili Mr Ming 2 łyżki
Sałatka:
Daikon i ogórek cieniutko kroimy, najlepiej używając mandoliny. Marynujemy warzywa w sosie sojowym Mr Ming, sosie słodko-pikantnym Mr Ming oraz soku z cytryny. Doprawiamy posiekanym czosnkiem, płatkami chili oraz prażonym sezamem

Ponzu:
Wszystkie składniki sosu umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy, a następnie odkładamy do lodówki na 5 h.

Olej rozgrzewamy i smażymy nitki makaronu Mr Ming, przez 30 s. Odkładamy na ręcznik papierowy. Przyprawiamy wołowinę ze wszystkich stron solą, pieprzem. Smarujemy olejem i posypujemy białym sezamem. Rozgrzewamy żeliwną patelnię na dużym ogniu przez kilka minut. Smażymy mięso z dwóch stron przez 3 minuty. Pozwalamy polędwicy odpocząć przez 10 minut. Kroimy w cienkie plasterki i układamy na talerzu. Polewamy ponzu. Posypujemy pokrojoną dymką i smażonym makaronem Mr Ming. Podajemy razem z sałatką.