Miodowe żeberka

w sosie teriyaki Mr Ming

Żeberka1 kgMiód3 łyżkiSos teriyaki Mr Ming80 mlPieprz ziarnisty1 łyżeczkaZiarna kolendry1 łyżeczkaSól morska1/2 łyżeczkiCzosnek2 ząbkiKorzeń imbiru, drobno posiekany3 łyżeczkiLimonka1 szt.Cukier trzcinowy1 łyżka
Na rozgrzaną patelnię wsypujemy ziarna pieprzu i kolendry. Podgrzewamy przez chwilę, aż zaczną wydawać mocny aromat. Uprażone ziarna wraz z solą morską ucieramy w moździerzu. Żeberka myjemy i osuszamy. Nacieramy utartymi przyprawami z solą. Odstawiamy w chłodnym miejscu na 1 godzinę. Miód łączymy z sosem teriyaki Mr Ming. Gotową marynatę dzielimy na dwie porcję. Pierwszą smarujemy żeberka z obu stron. Drugą część marynaty zostawiamy, aby podlewać nią żeberka w trakcie pieczenia. Gotowe żeberka wkładamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach C. Po tym czasie wyjmujemy mięso z piekarnika i wierzch żeberek smarujemy połową pozostałej marynaty. Pieczemy przez kolejne 30 minut. Po tym czasie czynność powtarzamy – po upływie 30 minut ponownie wyjmujemy żeberka, smarujemy resztą marynaty i wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut. Upieczone żeberka wyjmujemy z piekarnika. Należy pozostawić je na min. 10 minut. Gdy mięso odpocznie, kroimy żeberka na porcje.